Actie ‘Zonnestroom vanaf je eigen dak’

Met 208 zonnepanelen op het dak van het Museon (2016) en 258 zonnepanelen op het dak van het WorldForum (2017) en twee collectieve inkoopacties is het Statenkwartier één van de wijken in Den Haag met de meeste zonnepanelen op de veelal platte daken. Deze wekken de komende 20 jaar stroom op. Blijkbaar werkt het succes aanstekelijk. BES startte daarom met een nieuwe collectieve actie in mei 2020. Inmiddels hebben meer dan 100 bewoners zich aangemeld en hebben al tientallen bewoners zonnepanelen op hun dak liggen. Aanmelden kon tot 1 oktober 2020, de inschrijving is dus nu gesloten!

Welk bedrijf voert het werk uit?
Nadat circa dertig wijkbewoners zich hadden aangemeld het afgelopen kwartaal zijn we gaan zoeken naar een geschikte leverancier. Uit vier verschillende offertes is na een zorgvuldige afweging een keuze gemaakt voor het bedrijf Solar Engineers uit Den Haag. Het gesprek dat volgde geeft veel vertrouwen dat de bewoners van de wijk kunnen rekenen op een goed product voor een scherpe prijs en een zorgeloze installatie.

Wat kunt u verwachten?
Solar Engineers heeft veel ervaring met de plaatsing van zonnepanelen, zowel in het Statenkwartier als elders in het land. Daarbij worden de volgende stappen doorlopen; Solar Engineers neemt binnenkort contact op om uw wensen op te nemen. Dit zal straat per straat gebeuren in een tijdsbestek van een aantal weken. Binnen enkele dagen volgt dan een eerste indicatie van de mogelijkheden en kosten. Als u enthousiast bent wordt daarna een schouw georganiseerd, meestal binnen een week. Soms komt daarvoor iemand langs, maar vaak kan dat ook op afstand. Een week na de schouw komt de offerte binnen. Als u die accepteert wordt het systeem binnen 6-8 weken geïnstalleerd. Deze zomer al wordt u zo zelf energieleverancier!

Zonnepanelen zijn duur, maar ze niet nemen is duurder!
Zonnepanelen kopen is een investering van enkele duizenden euro’s. Veel geld. Daar staat tegenover dat uw energierekening meteen fors daalt met honderden euro’s per jaar. Zo verdient u uw investering snel terug. Reken gemiddeld op zes jaar terugverdientijd. Daarna heeft u nog vele jaren gratis zonnestroom. Omgerekend rendeert uw geld met zo’n 5%, veel meer dan u op een spaarrekening krijgt. Zo bezien zijn zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Daarnaast zijn huizen met zonnepanelen meer waard op de woningmarkt door een lagere energierekening en een beter energielabel. Stijgende energieprijzen raken u minder omdat u zelf elektriciteit opwekt en dus minder afneemt. Bovendien kan het interessant zijn om veel panelen te plaatsen met een hoge opbrengst als u rijdt in een elektrische auto. Via een accu kan u dan zelf de auto opladen in de toekomst

BES kijkt mee!
Bij het tekenen van de offerte sluit u een overeenkomst met Solar Engineers. BES kijkt mee met de gang van zaken en wordt door Solar Engineers op de hoogte gehouden van de voortgang van de aanvraagde offertes en daaruitvolgende installaties.  We kunnen u helpen bij het terugvragen van de BTW. Bovendien regelt zij de aanvraag bij het Klimaatfonds dat een compensatie geeft voor de verlaging van de CO2 uitstoot. De bijdrage kan €30,- per paneel bedragen.

Let op: BES verwacht wél dat u ons steunt door lid te worden bij de aanvraag!

Salderen blijft tot 2031
De huidige salderingsregeling houdt in dat u de stroom die u aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die u van het net afneemt. Dat is gunstig; u krijgt voor de geleverde stroom hetzelfde tarief als wat u aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die u afneemt (zo’n 22,5 cent per kWh). De regering gaat deze subsidiëring afbouwen. Vanaf 2023 t/m 2031 wordt de vergoeding elk jaar met 9% verminderd. Vergeet echter niet dat veel stroom direct verbruikt wordt in huis en niet wordt teruggeleverd aan het net. Dat scheelt alweer!

Extra korting als u het met uw buren doet!
U ontvangt extra korting als u de installatie gelijk met uw aangrenzende buren laat uitvoeren. Installatiewerk worden dan gecombineerd uitgevoerd en zo kosten bespaard. Dus benader uw buurman om deel te nemen! Een brief is bijgesloten om in uw straat te verspreiden. Uw buren kunnen zich opgeven door een email te sturen.

Vergunning nodig?
Het Statenkwartier is in zijn geheel rijksbeschermd stadsgezicht. Voor platte daken – die de meeste woningen in het Statenkwartier hebben – geldt dat een ‘kleine’ bouwvergunning moet worden aangevraagd. Vanwege de duurzaamheid wordt overigens geen leges gerekend. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente.