Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Haags gemengd koor zingt Nederlandse première Requiem

8 november 2014 @ 20:00 - 22:00

Het Haagse gemengd koor Cantamus Alati voert op 8 november De Nederlandse première uit van het Requiem van de Portugese componist Eurico Carrapatoso.

De componist, die bekendheid geniet in vele delen van de wereld , zal bij dit concert aanwezig zijn. De Portugese Ambassadeur heeft zijn residentie ter beschikking gesteld voor de huisvesting van de componist, gedurende zijn verblijf in Den Haag.

Naast het Requiem wordt ook de Messe in G-dur van Franz Schubert en het Stabat Mater in G van Josef Rheinberger uitgevoerd.

Het concert begint om 20.00uur in de Antonius Abt kerk in Den Haag. Kaartjes zijn aan de zaal verkrijgbaar.

Een Nederlandse première mogen uitvoeren van een compositie, is voor een amateurkoor een bijzondere gebeurtenis.. Eurico Carrapatosos composities worden op diverse plekken in de wereld uitgevoerd, in Europa, Londen Parijs, maar ook in Brazilië , Australië en de Verenigde Staten. Het is voor Cantamus Alati en de stad Den Haag, dan ook een eer om de componist hier te mogen ontvangen.

Het Requiem is opgedragen aan Passos Manuel een Portugese politicus, die zich inzette voor liberalisme en democratie en erg geliefd was bij de Portugese bevolking. Het is een monument voor het vrije denken, in een vrije wereld van gelijkwaardigheid. Dit Requiem vertelt ons dat wie sterft, zijn sporen onder ons heeft achtergelaten. Het is onze opdracht die nalatenschap te koesteren om zo het leven als inspirerende en scheppende kracht te behoeden. De compositie is geschreven in de traditie van de Europese laatromantiek, met duidelijke echo’s van Gabriel Fauré en Maurice Duruflé. Echter ook de oude Portugese (volks)muziek klinkt er af en toe in door.

De mis van Schubert is een stralende vanuit jeugdige naïviteit gecomponeerde introductie. Het korte en intense Stabat Mater van Rheinberger neemt ons mee in zijn eenvoud, waarbij we het leed van het meest verschrikkelijke verlies willen delen met Maria.

Cantamus Alati staat onder leiding van Kees van der Linden en wordt tijdens de uitvoering begeleid door het Dordts Kamerorkest. Solisten zijn Wendy Roobol(sopraan) Hugo Oliveira (bariton), Walther Deubel(tenor). Niek van der Meij bespeelt het orgel.

Het concert is mede mogelijk gemaakt door : Cultuurschakel, Fonds 1818 en het VSB fonds. Door samenwerking met de Portugese ambassade is het bezoek van de componist tot stand gekomen.

Gegevens

Datum:
8 november 2014
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
http://www.cantamusalati.nl/

Locatie

Antonius Abtkerk
Scheveningseweg 235
Den Haag, 2584 AA Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Datum:
8 november 2014
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
http://www.cantamusalati.nl/

Locatie

Antonius Abtkerk
Scheveningseweg 235
Den Haag, 2584 AA Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie
DutchEnglish