Klik hier voor

Archief

Categorieën

Bewoners denken mee over locaties ondergrondse restafvalcontainers

Wat zijn in het Statenkwartier de beste plekken om ondergrondse containers voor restafval te plaatsen? Bewoners hebben hiervoor samen met de gemeente een voorstel gemaakt. De gemeente voert de komende maanden op verschillende locaties in de wijk graafwerkzaamheden uit om te controleren of er geen kabels en leidingen in de weg liggen. Bewoners ontvangen een brief wanneer de werkzaamheden in hun buurt starten.

Lees verder

Toscaanse wijn

Door Ferdinand Weimar

Verslag van een avond wijn proeven in juni 2019

De keuze was gevallen op Toscaanse wijn omdat ze daar zulke fijne wijn kunnen maken maar de grote vraag was of er voor ons streefbedrag behoorlijke kwaliteit te koop was in de buurt. De betere Chianti’s, Bolgheri’s, Montalcino’s en Vino Nobile di Montepulciano’s zijn helaas voor rond een tientje niet te koop dus moesten we op zoek naar betaalbare alternatieven.

De eerste en enige witte wijn en dus de onbetwiste winnaar was een Vermentino di Toscana van Tenuta di Monterufoli uit 2018, met een IGT als herkomstbenaming wat staat voor Indicazione Geografica Tipica. Deze wijnen moeten voor minstens 85% afkomstig zijn uit het aangegeven herkomstgebied en de gebruikte druif en het oogstjaar dienen vermeld te worden. Een IGT geeft een producent veel vrijheid van handelen en de mogelijkheid tot experimenteren en de uitkomst kan variëren van eenvoudige tot meer dan uitstekende wijn met fiks prijskaartje.
De Vermentino is een druif die veel op Sardinië is aangeplant maar ook aan de Toscaanse kust en daar kwam deze wijn vandaan. De waardering was gemiddeld een 7 voor een frisse wijn met bloemige tonen in de neus en een mineralig karakter. Zonder meer een plezierige wijn te koop bij Gall@Gall voor €9.00.

Wat rood betreft vielen er 6 uit Toscane en een uit de Abruzzen te genieten. De benaming Montepulciano d’Abruzzo had voor verwarring gezorgd wat wel vaker voorkomt. Montepulciano is een Toscaans stadje prominent geplaatst op een Toscaanse heuvel bekend van de Vino Nobile die van Sangiovese wordt gemaakt, maar Montepulciano is ook de naam van een druif die voornamelijk in de regio de Abruzzen wordt verbouwd. Ze hebben niets met elkaar van doen behalve de kleur rood. Overigens vaak prima wijn maar met een wat boertiger karakter.
Als tweede kwam een IGT wijn van Antinori uit de bus, de Santa Cristina uit 2017.
Santa Cristina is ook de naam van een groot wijngoed van Antinori tussen Montepulciano en Cortona dus waarschijnlijk is dit de herkomst maar zoals eerder vermeld geeft een IGT slechts grofweg het herkomstgebied aan.
Verrassend was de kwaliteit en het zeer redelijke prijskaartje van € 8.00 bij AH. Niet altijd te vinden in de schappen maar wel op de site!
De wijn is een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot en heeft een neus met bosfruit en een hint van munt en hout. De smaak is rond en zacht met medium kracht en de afdronk heeft voldoende lengte. Een aanrader voor de prijs!
Er was ook een absolute winnaar en dit was een Chianti Rufina van Fattoria di Basciano met een DOCG herkomst. Rufina is een gebied ten oosten van Florence waar Chianti’s van goede kwaliteit te vinden zijn voor goede prijzen.
De wijn is gemaakt van Sangiovese en een snuf Colorino en heeft een diep donkere kleur en een geur van rijp donker fruit. De smaak is behoorlijk krachtig en licht kruidig door 6 mnd houtrijping, de afdronk is behoorlijk lang. Te koop bij Le Bouchon voor iets onder € 11.00.
Voor deze prijs ook zeker een niet te versmaden wijn.
Hiermee wordt dit verslag en het proefseizoen beëindigd maar in september wordt de draad weer opgepakt!

Lees verder

Aida aan Zee op Scheveningen: uitverkocht. Maar: uitzending NOS-TV

Zoals eerder al gemeld wordt er op donderdag 13 juni t/m zaterdag 15 juni de opera Aida aan Zee van Verdi uitgevoerd op het Zuiderstrand. Een spectaculaire strandopera tijdens “Festival Classique”.

Ook de belangstellenden hebben zich niet laten kennen. De voorstelling is drie dagen lang volledig uitverkocht. Was de oorspronkelijke planning nog 1100 bezoekers, nu met een vergroot maximum van 1200 bezoekers per voorstelling is de koek echt op. Maar er is hoop dat u deze bijzondere voorstelling kunt gaan zien. Lees dus verder!

Lees verder

De favoriete druiven van de wijngastheer

door Annelies

De gastheer van de avond gaf als huiswerk mee “Vind de lekkerste Viognier- of Cahorswijn voor ca € 10 bij wijnwinkels in de buurt“. Aangezien het niet de meest makkelijk te verkrijgen wijnen zijn, moest er wat geïmproviseerd worden. Hieronder lees je hoe dit uit is gepakt.

Viognier

Drie wijnen van de Viognier druif hebben we geproefd. De druivenranken van de Viognier zijn doorgaans moeilijk te telen omdat ze gevoelig zijn voor wind. In het eindproduct voeren aroma’s van perzik en viooltjes normaliter de boventoon, gecombineerd met fijne zuren en wat molligheid. Lekker bij Aziatische en Marokkaanse gerechten. We proefden er eén uit Chili en twee uit Frankrijk, de Rhônevallei respectievelijk Pays d’Oc. De Viognier 2017 vanDomaine de Grangeneuve scoorde behoorlijk goed (te koop bij Gransjean voor €12,95).

De licht mollige maar ook wat fletse Natura 2018 uit Valle Central, Chili (Gall en Gall, € 7,49) biedt veel waar voor zijn geld en scoorde iets hoger, maar de winnaar was de Corette Viognier 2017 (Bosman, € 9,95). Wij proefden honing, ananas en romigheid, veel wijn voor een reële prijs.

Cahors

Goed gemutst na deze hoge scores, togen we aan de rode wijn. Wel even schakelen, want wijnen uit de Cahors in Zuid-Frankrijk laten zich niet zo makkelijk kennen. De stevige en robuuste Cahors wijnen staan bekend als tanninerijk en zijn diep donkerrood, soms bijna zwart van kleur. Het grootste ingrediënt is de Côt druif, beter bekend als de Malbec. Vaak tot op zekere hoogte gemengd met Tannat of Merlot. Het is zeker geen aperitiefwijn, hij gaat het best met stevig eten, kruidenrijk of (wild) vlees.

De Château Lamartine Cahors tradition 2015 (Marius, € 11,90) bevat naast druiven van de Malbec ook 10% Merlot druiven. Een wijn die veel onderscheiden is, stevig en zeer drinkbaar, maar bij ons als derde geëindigd. Dan een wijn ‘hors categorie’, omdat het aanbod Cahors in de buurt beperkt was. Gekozen was voor de Tannat Reserva 2017 van Garzon uit Uruguay (Gall en Gall, € 11,90 in de aanbieding). Hoewel heerlijk krachtig niet de winnaar van de avond. Dat werd Chateau Bovila les quatres eglises 2015 van Le Bouchon voor € 12,95. Naast leerlucht noteerden we rondheid, veel structuur en laagjes en complexiteit. Kortom, zeer smaakvol, op dronk en betaalbaar.

Afdronk

Opgetogen verlieten de wijnproefclub na een avondje proeven het pand. Alle wijnen scoorden hoog, ons smaakpalet was verbreed en een zonnige avondwandeling restte ons. Op naar een volgende wijnproef.

Wij als Buurt Preventie Team zijn erg geschrokken van het bericht dat ons zeer gewaardeerd lid van ons team, Ton Verbeek, plotseling is overleden.

Lees verder

Hoorzitting MUPI Prins Mauritslaan gepland op vrijdag 24 mei: komt allen!

Zoals u bekend worden er her en der in onze stad MUPI’s geplaatst. Een langlopend contract dat, zonder ruggespraak met de gemeenteraad, door het College is aangegaan. Het verhaal gat dat er een contract ligt voor maar liefst 8 jaar., zonder weg terug, tenzij met een extreem boetebeding.

Ook ons Statenkwartier wordt geteisterd door dit alle afspraken miskennend beleid van het College. Zo ligt er de afspraak dat vooraf overleg plaatsvindt met het Wijkoverleg over nieuwe bouwinitiatieven. Maar daar is dus niets van terechtgekomen. Nu is er de gelegenheid om in verzet te komen tegen de inmiddels al gerealiseerde MUPI’s. Die Mupi op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan hebben wij met succes kunnn bestrijden, mede dankzij de inzet van wijkbewoners.

Maar nu niet denken dat dit “object” is weggehaald. Men heeft de MUPI enkel verplaatst teneinde een fatsoenlijk uitzicht te houden op de kruising met de Fred. Anders gezegd: er is door de gemeente niet eens een exacte plaats voor plaatsing aangewezen, met als gevolg dat Decaux (de contracteigenaar) gewoonweg de commercieel meest aantrekkelijke plek benut. Onze aandacht (een bezwaarschrift) is nu gericht op de Mupi Prins Mauritslaan hoek Fred. Lees dus graag even verder over de geplande hoorzitting waar wij u graag in zo groot mogelijke getale zien verschijnen.

Lees verder

Aïda zoekt sterke mannen uit ons Statenkwartier

Zoals bekend is er van 13 juni t/m 15 juni een uitvoering van de beroemde opera van Verdi, Aïda. En dat alles op het strand van Scheveningen, direct ten zuiden van het havenhoofd. Elders op onze site nog verdere info voor de beschikbare entreebewijzen.

Donderdag 13 juni en vrijdag 14 juni is al uitverkocht, maar voor zaterdag 15 juni zijn nog ca 400 entreebewijzen beschikbaar. Nu gaat het in de voorbereiding om de laatste puntjes op de i: er is nog dringend behoefte aan sterke mannen uit onze wijk! Het gaat onder meer om het dragen van de troon van de koning. Lees alles verder in de flyers die we hier afgedrukt hebben. Eeuwige roem in ons Statenkwartier is uw deel!

Lees verder

Werkzaamheden winkelgebied Fred starten maandag 13 mei

De planning voor de integrale renovatie van “ons” winkelgebied Frederik Hendriklaan, Willem de Zwijgerlaan en Aert van der Goesstraat starten exact maandag 13 mei in alle vroegte. Winkeliers en aanliggende bewoners zijn al geïnformeerd, maar u als lezer van onze website en niet wonende in het winkelgebied nog niet. Zie daarom onderstaande planning van de werkzaamheden.

NB: de werkzaamheden aan het noordelijk deel van de Fred (waar de tramrails ligt) zullen pas naar verwachting in 2023/2024 plaatsvinden. Dit omdat de gemeente afhankelijk is van de nieuwe tramstellen die naar beide kanten kunnen rijden. Het traject van de tram op de Fred en de Prins Mauritslaan is nl een keerlus. Pas wanneer de trams voorradig zijn, kan ook dit gedeelte van de Fred worden aangepakt, waarbij ook de tramrails zal verdwijnen. Voordeel (ondanks het lange wachten): de Fred wordt daarmee, zeker voor de fietser, veiliger. In ieder geval geen halsbrekende toeren meer om niet met de fiets vast te komen zitten in het tramspoor.

Lees verder

Nieuwsbrief

Adverteerders

© Copyright - Wijkoverleg Statenkwartier