De Bomenroute: daar is deze weer!

De liefhebbers zullen het zeker gemist hebben. De Bomenroute: waar is deze nu gebleven? Dat is allemaal gekomen vanwege de opschoning van onze website. Die draait immer snog steeds te langzaam. Dat betekende dus het opschonen van bestanden. En: oh oh, daarmee is ook de Bomenroute slachtoffer geworden…….Dat gaf heel wat reacties. Positief: goed om te zien dat dit onderdeel op onze website zo geaardeerd wordt. Nog mooier: daar is deze weer! We hebben diep in de archieven gezocht en ja, met hulp van een actieve medebewoner staat alles weer op de rails.

De notenboom met Brasserie Berlage en hotel Bel Air

Ergens in ons Statenkwartier

Onder meer Willem de Zwijgerlaan

Catalpa met vogelvoer

De acht bolcatalpa’s, (Catalpa bignonioides ‘Nana’), ook wel trompetbomen,zijn door omwonenden in 2002 in de Jacob Gillesstraat aangeplant. De bewoners hebben met de gemeente afgesproken dat ze zelf voor het onderhoud zorgen. Bewoners hebben op meer plaatsen in de wijk zelf bomen aangeplant langs de straat.

Zelf bomen onderhouden is lastig met zulke snelle groeiers. De bomen hebben te lang bekneld gezeten. Loop de Jacob Gillesstraat uit naar het Frederik Hendrikplein. Loop rechtdoor tot de halfronde uitsparing van het gazon tegenover de nummers 20 en 22.

Bijzondere bomen

U ziet hier vier gewone esdoorns(Acer pseudoplatanus) die in 1909 zijn geplant. De stamomtrek van de dikste boom is 360 cm. Twee van de vier esdoorns staan op de lijst van monumentale bomen.

Bomen zijn niet alleen erg mooi, ze filteren ook roet- en stofdeeltjes uit de lucht en gaan zo luchtverontreiniging tegen.

Historische foto 0.19792:

Een prentbriefkaart uit 1910 met de bomen prachtig in beeld:

Prent uitgave Weenenk en Snel,Collectie Haags Gemeentearchief

Historische foto 019821:

De esdoorns in 1912.

Collectie Haags Gemeentearchief

DeJapanse notenboom (Ginkgo biloba)is geplant omstreeks 1930. Hij is 16.40 m hoog en heeft een stamomtrek van 230 cm. Het blad lijkt op een eendenvoet en inspireerde zelfs Goethe.

De boom staat op de lijst van monumentale bomen.

Historische foto 203749

Het plantsoen in 1967 met de spitse Japanse notenboom.

Collectie Haags Gemeentearchief

foto L8a:

De notenboom in de winter:

foto L8b

Het blad van de notenboom:

Ga nu hetzelfde hekje weer uit. U bevindt zich weer op de Frederik Hendriklaan. Sla links af de laan in. Links en rechts van de laan staat nog een enkele oude iep. Bij enkele bomen ziet u op ongeveer twee meter hoogte een horizontale lijn langs de stam lopen. Als u daar een verklaring voor weet: graag informatie naar de website!

U passeert de Willem de Zwijgerlaan, daar komt een rotonde. Vijf bomen moeten worden geveld, de gemeente plaatst er 23 voor terug. Vervolg de laan tot de Statenlaan.

Foto L6:

Meteen rechts staat een dikke boom, een Huntingtoniep (Ulmus hollandica Vegeta) uit 1936 met een omtrek van 406 cm.

Vanaf deze iep, en alle andere in de wijk, dwarrelen in mei miljoenen zaadjes als sneeuw naar beneden. In Amsterdam is een festival naar deze ‘lentesneeuw’ genoemd: www.springsnow.nl. Ook iets voor het Statenkwartier?

historische foto019819

De iep als jonge aanplant in 1910.

Collectie Haags Gemeentearchief

historische foto 6.09949

Op deze foto uit 1941 is een spandoek aan bomen over de Frederik Hendriklaan heen vastgemaakt, met als opschrift ‘V = Duitschland wint voor Europa op alle fronten’. Van februari 1945 tot maart werden er vanaf dit plein V2’s afgeschoten die o.m. op de Willem de Zwijgerlaan veel schade aanrichtten.

Collectie Haags Gemeentearchief

L6a

De jaarlijkse kermis rondom de bomen.

Foto W. Brinkerink

L6b

Een najaarsstorm in oktober 2013 velde twee oude iepen.

Foto S. de Groot

L6c

De iep gezien vanaf het plantsoen, voorjaar 2015.

L7

Linksachter op het gazon staan, met een hekje eromheen, twee jonge treuriepen(Ulmus glabra Camperdownii). De rechter, de jongste, met het hekje erom, staat op de plek van een oude iep die in 2013 is omgezaagd. De stam was hol en vormde een risico op omvallen. Van de oude stam is een plank hout gezaagd. Uit telling van de jaarringen bleek dat de iep 110 jaar oud was.

historische foto 019776

Op de voorgrond de ‘oude’ prieeliep in 1909.

Collectie Haags Gemeentearchief

Historische foto 019794

Plantsoen Frederik Hendrikplein in 1920.

Collectie Haags Gemeentearchief

Historische foto 5027

Het plantsoen met de prieel-iep in 1994.

foto W. Vermey

L7a

De kap is onvermijdelijk, de stam is bijna weg.

Foto W. Brinkerink

L7b

De jonge prieel-iep, voorjaar 2015

Loop terug diagonaal het gazon over naar een hoge spitse boom.

L9

Op de Statenlaan, links bij de tramhalte staan een aantal statige Huntingtoniepen

(Ulmus hollandica Vegeta)uit 1936. Stelt u zich voor dat links en rechts op de Statenlaan, waar nu de tram rijdt, vroeger een breed wandelpad lag. Zo’n mooi pad omzoomd door iepen, lag er ook op de Willem de Zwijgerlaan en de Prins Mauritslaan.

De iepziekte heeft ook bomen in het Statenkwartier getroffen. Een schimmel holt de boom helemaal uit, waardoor hij afsterft. Van buitenaf is dat niet te zien. Als deze bomen worden gekapt, roept dat vaak veel emoties op. Oude iepen worden tegenwoordig ingeënt tegen iepziekte. Veel iepensoorten zijn tegenwoordig resistenter tegen de ziekte.

Het vroegere wandelpad is nu in gebruik als trambaan.

L10

Het pleintje aan uw rechterhand werd in het najaar van 2015 vergroend. Buurtbewoners hebben hierbij samengewerkt met de gemeente. Met het planten van een amberboom, (Liquidambar styraciflua Worplesdon) wordt 100 jaar Statenkwartier herdacht. In de hoop dat de wijk in de toekomst nog groener zal worden.

Onder de boom is een tijdscapsule met berichten voor het nageslacht geplaatst.

Historische foto 1.01666

Al eerder werd geprobeerd het Prins Mauritsplein her in te richten. Hier in 1913, poseren ernstige heren bij een model voor een herdenkingsmonument.

Collectie Haags Gemeentearchief

Historische foto 0.57876

Het Prins Mauritsplein in 1920: al even kaal als nu.

Collectie Haags Gemeentearchief

L10a

Het  lelijke asfaltplein is nu een gezellige, groene ontmoetingsplek.

Dit is het einde van de wandeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.